Peilingen van slag? Maurice de Hond noemt Synovate onverantwoord

"Maurice de Hond: Alleen mijn peiling klopt," kopte het Algemeen Dagblad afgelopen maandag. Nu is het niet uitzonderlijk dat peilers de voorkeur geven aan hun eigen peiling. "Je moet ons geloven," zei Synovate-directeur Reinier Heutink gisteren desgevraagd nog in Altijd Wat

Wel opmerkelijk is de aanleiding voor het artikel in het AD, waar men lijkt te denken dat er deze week iets bijzonders aan de hand is:

"Peilingen zijn palingen zeiden ze vroeger bij de VVD en deze week zijn die palingen goed van slag"

Het is alsof de AD-redactie iets heeft opgevangen van alle recente publiciteit rond peilingen en iemand heeft opgedragen dat eens uit te zoeken. Die legde de laatste twee peilingen naast elkaar en verhip: die bleken te verschillen!

CBS vindt peilingen onbetrouwbaar - volgens Altijd wat

Dinsdagavond besteedde NCRV-programma Altijd Wat aandacht aan de politieke peilingen. Evelien Vehof probeerde er achter te komen hoe betrouwbaar de uitkomsten zijn. Hoe ontstaan de verschillen en wie moeten we geloven?

Aan het woord kwamen diverse deskundigen, waaronder Reinier Heutink, de baas van Ipsos Synovate, die het verschil tussen zijn peilingen en die van Maurice de Hond mooi samenvatte:

Ik denk in grote lijnen als je de peilingen van De Hond en Iposos Synovate vergelijkt, zie je dat bij hem de extremen wat sterker vertegenwoordigd zijn. Je ziet dat bij hem wat meer anti-establishment is; de grote, traditionele partijen staan altijd veel zwakker. 

Het meest opmerkelijk was wellicht Vehofs telefoontje met het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Helaas werd dat nou net niet uitgezonden, op de stem van debegroetende telefoniste na. We moeten het dus doen met de samenvatting van Evelien Vehof:

Met deze peilingen geen coalities mogelijk. Hoewel...

Als enige neemt Maurice de Hond wekelijks in zijn peiling een overzichtje met enkele coalities op. Het is steeds hetzelfde rijtje. Twee combinaties komen niet in de verste verte in de buurt van een meerderheid:
VVD+PVV+CDA, zeg maar het huidige Kabinet-Rutte en VVD+PvdA+CDA, ook wel de 'grote coalitie' genoemd.
Van de eerste weten we al dat de drie partners daar niet mee verder willen. Dan waren er immers geen verkiezingen nodig geweest. Variant twee duikt altijd op in moeilijke tijden. Het is de ultieme stap-over-de-schaduw-coalitie, waarin links, rechts en midden in het algemeen belang samen de rijen sluiten. Ook is het een zo onwaarschijnlijke combinatie dat hij pas wanneer alle onderhandelingen onmogelijk zijn gebleken ooit serieus wordt overwogen.

Ook zien we VVD+CDA+D66+GL+CU. Logisch, want dat is de coalitie van het Lente-akkoord. Dan is er de optie VVD+PvdA+D66+GL, die vooral geliefd is bij veel PvdA'ers en die bekend staat als Paars Plus. En tot slot PvdA+SP+D66+GL. Waarschijnlijk omdat er ook een variant met de SP tussen moet staan, nu de SP in de peilingen zo hoog scoort.

Je zou er wanhopig van worden. Want hoe moet dat nou na 12 september, als dit de keuze is die we hebben en geen enkele combinatie een meerderheid krijgt? Of zijn er meer mogelijkheden?

Maurice de Hond 'voorspelt' peiling Synovate

Op het weblog Blik vraagt Leon Brandsema zich af hoe de grote verschillen tussen de peilingen ontstaan. Het grootste verschil zit hem waarschijnlijk in de selectie van de mensen die gepeild worden. Elke peiler werkt immers met een steekproef en de vraag is hoe representatief deze is. Brandsema heeft de peilers ook gevraagd naar een verklaring voor de verschillen. Volgens Peter Kanne, van TNS NIPO, vallen die reuze mee:

"Een verschil van bijvoorbeeld vijf zetels is zo groot nog niet, het is maar 3%."

En Maurice de Hond? Die denkt dat dankzij zijn meetmethode trends sneller zichtbaar worden. En daaraan koppelt hij een opvallende voorspelling:

'De nieuwe Tweede Kamerpeiling': Twitpeil

Sinds 27 mei is Twitpeil (@twitpeil) actief, dat statistieken verzamelt over twitterende kamerleden. Van elk kamerlid dat actief is op Twitter wordt dagelijks het aantal volgers aangegeven en hoeveel er sinds de dag ervoor zijn bijgekomen. Bovendien worden elke dag enkele 'awards' toegekend, bv. aan wie de meeste tweets verstuurde of aan wie de meeste anderen ging volgen.

Zonder meer interessante informatie, maar valt er ook iets uit af te leiden? En in het bijzonder, hoe serieus moeten we de subtitel van de site 'De nieuwe Tweede Kamerpeiling' nemen?

Op Twitter werd er in ieder geval al vrolijk mee opgeschept. Iemand schreef (al dan niet serieus bedoeld):

"Hoe zou de 2e kamer er uitzien als Twitter het voor het zeggen had?  - GL zou met gemak de allergrootste partij zijn"

Op het eerste gezicht lijkt dit beeld zijn woorden te ondersteunen. Maar klopt het ook?

Zo kan het ook: een peiling der peilingen

Sommigen vragen zich af waarom er zo nodig twee peilingen per week - eens per maand zelfs drie - moeten uitkomen. Er moet natuurlijk niets, maar vermoedelijk zien de peilers het als goede proeve van bekwaamheid en is de vraag ernaar groot genoeg. We houden nu eenmaal van wedstrijden en het houdt de spanning op weg naar de verkiezingen erin.

Daardoor zitten we wel met het probleem dat al die peiluitslagen door elkaar gaan lopen en niemand meer weet wat 'de peilingen' nu eigenlijk zeggen. Om dat op te vangen, wordt ook wel gesuggereerd dat er één gezamenlijke peiling zou moeten komen, een peiling der peilingen.

Je zou zelf zo'n superpeiling kunnen maken, door de uitslagen van alle drie de peilers op te tellen en door drie te delen. Maar de kans dat dat een betrouwbaar beeld oplevert is klein. Elke zetel is al een afgerond getal, zo'n gemiddelde is ook weer afgerond, dat wordt nooit wat. En statistici houden nog rekening met allerlei andere zaken.

Wisseling van peilingen zorgt voor verwarring

Het leek wel of de Haagse redactie van NRC Handelsblad en striptekenaar Pieter Geenen van Trouw zondagavond hadden overlegd over hun bijdrage op maandag. Ze legden allebei kort maar krachtig vast waarom die verschillende peilingen tot verwarring leiden.

Anton Dingeman van Pieter Geenen:

Over Peilloos

In aanloop naar de verkiezingen volgt Peilloos.nl de politieke peilingen. Geven ze dezelfde trend weer, of zijn de verschillen tussen peilingen zo groot dat we er niet echt wijzer van worden?

Peilloos op Twitter: Twitter twitter/peilloos

Slotpeilingen en uitslag - Alle peilingen sinds val kabinet, april 2012 - Peilingwijzer - Politieke Barometer - De Stemming - Maurice de Hond - TNS NIPO

Recent gepeild

  TN
11-9
DS
11-9
MdH
11-9
PB
11-9
VVD 35* 35* 36* 37*
PvdA 34 34 36* 36
PVV 17 17 18 17
CDA 12 12 12 13
SP 21 22 20 21
D66 13 11 11 10
GL 4 4 4 4
CU 6 7 5 5
SGP 2 3 3 2
PvdD 2 2 3 3
50+ 4 3 2 2
* grootste partij  
TN = TNS NIPO
MdH = Maurice de Hond/Peil.nl
PB = Politieke Barometer/Ipsos Synovate
DS = De Stemming

Recent op Peilloos

Politieke Barometer (29 juni) versus TNS NIPO (26 juni) en Maurice de Hond (24 juni): verschil 16 tot 22 zetels

Peiling Politieke Barometer 29 juni 2012 - afstand tussen VVD en SP lijkt wat kleiner

TNS NIPO (26 juni) versus Maurice de Hond (24 juni) en Politieke Barometer (15 juni): verschil 22 zetels

Peiling TNS NIPO 26 juni 2012 - ruimte tussen VVD en SP, 'winst' voor D66

Maurice de Hond (24 juni) versus TNS NIPO (20 juni) en Politieke Barometer (15 juni): verschil 22 tot 26 zetels

Peiling Maurice de Hond 24 juni 2012 - slordige conclusies in NRC en Volkskrant

TNS NIPO (20 juni) versus Maurice de Hond (17 juni) en Politieke Barometer (15 juni): verschil 20 tot 26 zetels

Peiling TNS NIPO 20 juni 2012 - SP en VVD scoren goed, maar reële kans voor PvdA

Peilingen van slag? Maurice de Hond noemt Synovate onverantwoord

CBS vindt peilingen onbetrouwbaar - volgens Altijd wat

Met deze peilingen geen coalities mogelijk. Hoewel...

Maurice de Hond (17 juni) versus Politieke Barometer (15 juni) en TNS NIPO (30 mei): verschil 20 tot 24 zetels

Peiling Maurice de Hond 17 juni 2012

Peiling Politieke Barometer 15 juni 2012 - voorspelling Maurice de Hond niet uitgekomen

Maurice de Hond 'voorspelt' peiling Synovate

Maurice de Hond (10 juni) versus Politieke Barometer (2 juni) en TNS NIPO (30 mei): verschil 20 tot 24 zetels

Peiling Maurice de Hond 10 juni 2012 - verwarrende vragen over het lenteakkoord

'De nieuwe Tweede Kamerpeiling': Twitpeil

Zo kan het ook: een peiling der peilingen

Wisseling van peilingen zorgt voor verwarring

Hoe deden de peilers het in 2010? Verschil met uitslag 16 tot 18 zetels

Maurice de Hond (3 juni) versus Politieke Barometer (2 juni) en TNS NIPO (30 mei): verschil 16 tot 22 zetels

Peiling Maurice de Hond 3 juni 2012

Peiling Politieke Barometer 2 juni 2012

TNS NIPO (30 mei) versus Politieke Barometer (25 mei) en Maurice de Hond (27 mei): verschil 16 tot 24 zetels

Peiling TNS NIPO 30 mei 2012

Colofon

Concept en uitvoering:
Marleen Zachte

Cms:
Pivotx