05-06-2012 | Peiltje naar links | 2 reacties
trefwoorden ,
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • email
  • Facebook
  • Google
  • Hyves
  • LinkedIn
  • NuJIJ
  • Twitter

Reacties

Istvan Hajnal
-1-  Istvan Hajnal:

Het valt me op dat in Nederland de verwachtingen rond peilingen veel te hoog zijn. Dat wordt ten dele veroorzaakt door de peilers zelf die uit eigen belang handelen. Maar wat me blijft verbazen is dat de academici er niet in slagen om die verwachtingen beter te duiden. De politicoloog waarvan hierboven sprake is slaagde daar in ieder geval niet in. Hij had bijvoorbeeld kunnen uitleggen dat bij de steekproefgrootten die doorgaans voor dit soort onderzoek gebruikt wordt, je alleen al door steekproeffluctuatie, verschillen kunt hebben die groter zijn dan wat in de politiek een substantiële verschuiving wordt genoemd. In plaats daarvan rammelde hij een formulering over kansen af die a) door de peilers ook wordt gegeven, maar die zelden of nooit de pers halen, en b) die helaas voor hem dan nog niet eens klopte.

Marleen Zachte
-2-  Marleen Zachte:

@Istvan – Ik citeer nog even wat je over punt b op Twitter zei. Het ging om een reactie op Jean Tillie, die in Buitenhof het volgende zei: “Ja, eigenlijk is de meest zorgvuldige, geen sexy formulering is: De kans dat het aantal zetels voor een partij tussen de 18 en de 22 zetels ligt is 95%.”

Jouw reactie op Twitter:
‘itt @JeanTillie kunnen “we NIET zeggen dat er 95% kans is dat µ in dat interval ligt” Zie http://bit.ly/KsRm7W

Daar (in Wikipedia’s lemma over de betrouwbaarheidsinterval) staat “Als we op grond van een steekproef een 95% betrouwbaarheidsinterval voor een populatiegemiddelde µ berekend hebben, kunnen we NIET zeggen dat er 95% kans is dat µ in dat interval ligt! Immers: µ ligt er in of µ ligt er niet in, een van beide.”

Mijn favoriete vorm van kansberekening, altijd uitgaan van 50%: je wint de lotto wel, of je wint hem niet

Reageer  

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Over Peilloos

In aanloop naar de verkiezingen volgt Peilloos.nl de politieke peilingen. Geven ze dezelfde trend weer, of zijn de verschillen tussen peilingen zo groot dat we er niet echt wijzer van worden?

Peilloos op Twitter: Twitter twitter/peilloos

Slotpeilingen en uitslag - Alle peilingen sinds val kabinet, april 2012 - Peilingwijzer - Politieke Barometer - De Stemming - Maurice de Hond - TNS NIPO

Recent gepeild

  TN
11-9
DS
11-9
MdH
11-9
PB
11-9
VVD 35* 35* 36* 37*
PvdA 34 34 36* 36
PVV 17 17 18 17
CDA 12 12 12 13
SP 21 22 20 21
D66 13 11 11 10
GL 4 4 4 4
CU 6 7 5 5
SGP 2 3 3 2
PvdD 2 2 3 3
50+ 4 3 2 2
* grootste partij  
TN = TNS NIPO
MdH = Maurice de Hond/Peil.nl
PB = Politieke Barometer/Ipsos Synovate
DS = De Stemming

Colofon

Concept en uitvoering:
Marleen Zachte

Cms:
Pivotx