Peilingen van slag? Maurice de Hond noemt Synovate onverantwoord

"Maurice de Hond: Alleen mijn peiling klopt," kopte het Algemeen Dagblad afgelopen maandag. Nu is het niet uitzonderlijk dat peilers de voorkeur geven aan hun eigen peiling. "Je moet ons geloven," zei Synovate-directeur Reinier Heutink gisteren desgevraagd nog in Altijd Wat

Wel opmerkelijk is de aanleiding voor het artikel in het AD, waar men lijkt te denken dat er deze week iets bijzonders aan de hand is:

"Peilingen zijn palingen zeiden ze vroeger bij de VVD en deze week zijn die palingen goed van slag"

Het is alsof de AD-redactie iets heeft opgevangen van alle recente publiciteit rond peilingen en iemand heeft opgedragen dat eens uit te zoeken. Die legde de laatste twee peilingen naast elkaar en verhip: die bleken te verschillen!

Het is natuurlijk waar, met de VVD als grootste partij volgens Synovate en de SP aan top bij Maurice de Hond, lopen de peilingen uiteen. Maar dat was sinds de val van Kabinet-Rutte nog niet anders. Misschien moet men bij het AD de eigen berichten over peilingen eens beter lezen. waarin bv. begin deze maand zowel de cijfers van TNS NIPO, als die van Synovate en Maurice de Hond werden besproken.

Aan de andere kant is het wel prettig dat AD met dit artikel kwam. Het laat namelijk precies zien hoe een groot deel van het publiek nieuws over peilingen opvat: als een aaneenschakeling van berichten over één fenomeen, de actuele stand van politieke partijen in dé peilingen.

Bovendien had het AD anders vast niet de moeite genomen Maurice de Hond om commentaar te vragen. En die was als altijd bereid er een stevige reactie tegenaan te gooien. Waarin hij niet alleen claimt dat zijn peiling beter is - omdat hij meer mensen ondervraagt en actueler is - maar waarin hij ook volledig onbegrip toont voor het feit dat Synovate de VVD als grootste partij aanwijst:

"Welke correctiemethode je er ook op loslaat, je kunt daar niet op uitkomen. Ik vind het onverantwoord."

Bam! Dat verklaart ook zijn eerdere - niet uitgekomen - voorspelling dat de VVD in de peiling van Synovate zou gaan dalen. Niet omdat dat overeenkomt met de trend in zijn eigen cijfers (waarin de VVD ook al weken stijgt), maar omdat de pelingen dan meer naar elkaar toe zouden groeien. Ook De Hond ziet blijkbaar liever peilingen die grofweg hetzelfde tonen.
Synovate was volgens het AD niet bereikbaar voor commentaar. Een beetje De-Hondsmoe waarschijnlijk. 

Zie ook:
CBS vindt peilingen onbetrouwbaar - volgens Altijd wat
Met deze peilingen geen coalities mogelijk. Hoewel...
Peiling Politieke Barometer 15 juni 2012 - voorspelling Maurice de Hond niet uitgekomen
Maurice de Hond 'voorspelt' peiling Synovate
Maurice de Hond (17 juni) versus Politieke Barometer (15 juni) en TNS NIPO (30 mei): verschil 20 tot 24 zetels

20-06-2012 | door: Marleen Zachte | In de Peiling... | Reageer
trefwoorden , , , , ,
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • email
  • Facebook
  • Google
  • Hyves
  • LinkedIn
  • NuJIJ
  • Twitter

Reageer  

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Over Peilloos

In aanloop naar de verkiezingen volgt Peilloos.nl de politieke peilingen. Geven ze dezelfde trend weer, of zijn de verschillen tussen peilingen zo groot dat we er niet echt wijzer van worden?

Peilloos op Twitter: Twitter twitter/peilloos

Slotpeilingen en uitslag - Alle peilingen sinds val kabinet, april 2012 - Peilingwijzer - Politieke Barometer - De Stemming - Maurice de Hond - TNS NIPO

Recent gepeild

  TN
11-9
DS
11-9
MdH
11-9
PB
11-9
VVD 35* 35* 36* 37*
PvdA 34 34 36* 36
PVV 17 17 18 17
CDA 12 12 12 13
SP 21 22 20 21
D66 13 11 11 10
GL 4 4 4 4
CU 6 7 5 5
SGP 2 3 3 2
PvdD 2 2 3 3
50+ 4 3 2 2
* grootste partij  
TN = TNS NIPO
MdH = Maurice de Hond/Peil.nl
PB = Politieke Barometer/Ipsos Synovate
DS = De Stemming

Colofon

Concept en uitvoering:
Marleen Zachte

Cms:
Pivotx