Peiling Maurice de Hond 10 juni 2012 - verwarrende vragen over het lenteakkoord

Partijen in volgorde van grootte:
1 - SP - 32 zetels
2 - VVD - 26 zetels
3 - PVV - 24 zetels
4 - PvdA - 19 zetels
5 - D66 - 16 zetels
6 - CDA - 13 zetels
7 - GL en CU - 6 zetels
8 - SGP en PvdD - 3 zetels
9 - Overig - 2 zetels

Vergeleken met vorige week zijn de PvdA en het CDA 2 zetels gedaald, is de SP 3 zetels gegroeid en de VVD 1 zetel. Net als vorige week meldt Maurice de Hond in zijn toelichting niet dat de VVD groter is dan de PVV (inmiddels 2 zetels), terwijl hij twee weken geleden wel het omgekeerde meldde.

Over het lenteakkoord

Zoals vaker heeft De Hond aanvullende stellingen over specifieke onderwerpen aan zijn panel voorgelegd. Dit keer onder meer over het lenteakkoord. In zijn toelichting zegt hij hierover: "Het Lente-akkoord houdt de gemoederen bezig". Dat moet dan blijken uit antwoorden die hij niet openbaar gemaakt heeft, want bij de gepubliceerde stellingen komt 'Het lenteakkoord houdt mij bezig' niet voor:

Verder is een aantal stellingen op een suggestieve manier gesteld. "Ik vind het laf van de regering om bepaalde voorstellen over de verkiezingen te tillen" komt heel anders over en levert vast andere antwoorden op dan "De regering stelt bepaalde voorstellen uit tot na de verkiezingen. Bent u het met deze beslissing eens?"

En wat te denken van de tweede en de vijfde vraag? Hier gaat het opeens om een heel subtiel verschil tussen 'het beter vinden' en 'er blij mee zijn' dat voorstellingen pas na de verkiezingen worden behandeld. Een aantal panelleden lijkt dan ook in de war te zijn geraakt. Want hoewel bv. 48% van de PVV'ers het laf vindt dat de regering voorstellen over de verkiezingen heeft uitgetilld, is 70% van de PVV'ers er ook blij mee dat dat is gebeurd. Daarvoor moet in ieder geval 18% van de PVV'ers het zowel laf als een goede beslissing vinden om voorstellen over de verkiezingen heen te tillen. Het kan, maar waarschijnlijk is het niet.

En dan neemt De Hond nog een paar reuzesprongen door twee stellingen te beginnen met "Dit laat zien" en "Dit is een teken dat". Ging het er net nog over of (sommige) beslissingen uitgesteld moeten worden of niet, nu wordt daaraan meteen een oordeel over het hele akkoord gekoppeld in vraag drie en zelfs een oordeel over ons hele politieke systeem in vraag vijf. 

N.B. Eigenlijk staat in stelling vijf: 'Ik ben blij dat deze voorstellen tot over de verkiezingen heen zijn getild en dit (mz: het blij zijn) is een teken dat ons politiek systeem geen oplossingen kan bieden voor onze problemen. Maurice mag weten hoe we de antwoorden op die vraag moeten interpreteren.

Zie ook:
Maurice de Hond (10 juni) versus Politieke Barometer (2 juni) en TNS NIPO (30 mei): verschil 20 tot 24 zetels
Zo kan het ook: een peiling der peilingen
Peiling Maurice de Hond 3 juni 2012
Peiling Politieke Barometer 2 juni 2012
Peiling TNS NIPO 30 mei 2012

10-06-2012 | door: Marleen Zachte | Maurice de Hond | Reageer
trefwoorden ,
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Del.icio.us
  • email
  • Facebook
  • Google
  • Hyves
  • LinkedIn
  • NuJIJ
  • Twitter

Reageer  

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Over Peilloos

In aanloop naar de verkiezingen volgt Peilloos.nl de politieke peilingen. Geven ze dezelfde trend weer, of zijn de verschillen tussen peilingen zo groot dat we er niet echt wijzer van worden?

Peilloos op Twitter: Twitter twitter/peilloos

Slotpeilingen en uitslag - Alle peilingen sinds val kabinet, april 2012 - Peilingwijzer - Politieke Barometer - De Stemming - Maurice de Hond - TNS NIPO

Recent gepeild

  TN
11-9
DS
11-9
MdH
11-9
PB
11-9
VVD 35* 35* 36* 37*
PvdA 34 34 36* 36
PVV 17 17 18 17
CDA 12 12 12 13
SP 21 22 20 21
D66 13 11 11 10
GL 4 4 4 4
CU 6 7 5 5
SGP 2 3 3 2
PvdD 2 2 3 3
50+ 4 3 2 2
* grootste partij  
TN = TNS NIPO
MdH = Maurice de Hond/Peil.nl
PB = Politieke Barometer/Ipsos Synovate
DS = De Stemming

Colofon

Concept en uitvoering:
Marleen Zachte

Cms:
Pivotx